top of page

BRİÇ DÜNYASI...

  • Yazarın fotoğrafı: Ziya KARABULUT
    Ziya KARABULUT
  • 22 Ara 2022
  • 2 dakikada okunur

Briç, genel tanımıyla iskambil denilen elli iki kart ile yapılan, taktiksel ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporudur.


En az dört kişi ile oynanır. Turnuva şeklinde oyunlar da düzenlenir. Turnuvalar, takım veya ikili yarışmalarla olur. Aynı dağılımdaki kartların, birden fazla ikili veya takımlar şeklinde oynanması sonucu, en yüksek dereceye ulaşan ikili veya takım, birinciliğe hak kazanır.


Görünüşte kahvehanelerde oynanan kâğıt oyunları izlenimini andırsa da uygulamaya kalkışınca gerekli bilgi ve donanıma sahip olunması gerektiği anlaşılır.


Ülkemizde ilk briç turnuvası 1954 yılında düzenlenmiş, ilk milli takımımız 1969’da Oslo’da yarışmıştır. Türkiye Briç Federasyonu 1997 yılında kurularak, Spor Bakanlığı'na bağlanmıştır.


Briçin mevcudiyetinin izleri İngiltere’de 16. yüzyılın başlarına dayanır. İngilizlerin "Whist" isimli oyunundan evrimleşerek bugünkü halini aldığı düşünülmektedir.


İkinci bir iddia da1856’daki Kırım Savaşı sırasında İstanbul’a gelen İngiliz askerleri ile Türklerin ortaklaşa yarattığı bir oyun olarak kabul edilen briçin anavatanı Türkiye’dir.

Üçüncü iddia ise briçin anavatanı İran’dır. 1992 yılında Şırnak ili Beytüşşebap ilçesinde görev yaparken, okuma - yazma bilmeyen yetmiş yaş üzeri kişilerin briç oynadığına tanık olduğumda epey şaşırmıştım. Bu durum İran iddiasını güçlendiriyor kanısındayım. Nereden öğrendiklerini sorduğumda: "Babadan- dededen kalma çok eski bir oyun." demişlerdi.


Oyunun ilk kuralları 1871’de belirlenip yazılmıştır. 1958 yılında kurulan Dünya Briç Federasyonu tarafından ilk Briç Olimpiyatı 1960 yılında düzenlenmiştir. 2004 yılında yapılan 12. Briç Olimpiyatı seksen üç ülke ve üç bin kişinin katılımı ile İstanbul’da yapılmıştır.

Ülkemizde bu oyun genelde sadece üniversite mezunlarının bir kısmı arasında oynanmakta olup, yaygınlaşmamıştır. Satranç gibi bir beyin sporu olduğu bilinmemektedir. İstanbul’da birden çok briç kulüpleri bulunmaktadır. İlgilenmek isteyenler; bu kulüplere gidip ders alma şansına sahip oldukları gibi, internet üzerinde de "Bridge Base" sitesine girip ücretsiz öğrenme şansına sahiptirler.


Briçin birçok faydası olduğu uzmanlarca kabul görmüştür. Briç oynayanlar günlük yaşamda daha kolay konsantre oluyor. Ayrıca briç oynayan insanların alzheimer olma ihtimalini maksimum seviyede azaltıyor. Eliniz iyi de olsa kötü de olsa, sakin kalmak zorundasınız. Bu da size soğukkanlılık kazandırıyor. Panik olmamayı öğreniyorsunuz. Problem çözme becerinizi geliştiriyor. Çeşitli otoritelerin belirttikleri faydaların hepsini sıralamak uzun süreceğinden bu kadarla sınırlı tuttum.


Sevgi ve saygılarımla…


 
 
 

Comments


Akademi Dergi

AKADEMİ_DERGİ-removebg-preview.png

         4Life Akademi Dergi ırk, millet, din, inanç, fikir, cinsiyet ve yaşam tarzı ayrılığı gözetmeden; kültür, sanat ve bilim konularında hayata dair güzellikleri paylaşmayı ilke edinmiş bir platformdur. 

         İnsan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları, doğaya, bilime, inanca, düşünceye saygı unsurlarını barındırdığı bünyesinde; kalemşörleri ile bilgiyi; güncel haber, röportaj, görseller ve yazılar ile paylaşan bir haber kaynağıdır.

          İçerikleri kullanmak için lütfen emeğe saygı kavramında izin isteyiniz. 

         İçerikteki tüm yazı ve görsellerin hukuki sorumlulukları yazarlarına ve üreticilerine aittir. Tüm içerik üreticilerinden izin alınarak yayımlanmıştır.

         Gönül ve vefa borcumuz olan ablamız Sayın Seyhan LİVANELİ'yi sevgi ve rahmetle anıyoruz. Dergimizin başköşesi her daim onundur.                         

                                                                                                                                                                                                                      Saygılarımızla

İLETİŞİM: 4lifeakademidergi@gmail.com - +90 (552) 573 0 700 - +90 (216) 350 0 700

SPONSORLUK DESTEĞİ İÇİN IBAN: TR58 0011 1000 0000 0117 7771 55

İMTİYAZ HAKLARI SAHİBİ: 4Life PRODUCTIONS

GENEL YAYIN YÖNETMENİ: Koray SIPÇIKOĞLU

MÜZİK VE MAGAZİN DİREKTÖRÜ: Tunca TUTKUN

BELGESEL İÇERİK DANIŞMANI: Güngör MAKAR

HUKUKİ DANIŞMAN: Av. Resul ULUDAĞ

bottom of page