top of page

ORTA DÜNYA

Yazarın fotoğrafı: Prof. Dr. Mahmut Can YAĞMURDURProf. Dr. Mahmut Can YAĞMURDUR

Mediterranian...Akdeniz havzası ülkelerini tanımlamak için kullanılan bir terim. Medi-orta ve terra-toprak ya da alan/dünya anlamında. Mediterranian orta dünyaya ilişkin demektir. Bir tarafta doğu Akdenize uzanan Arap yarımadası, bir tarafta Anadolu yani güneşin doğduğu ülke diye nitelendirdiğimiz Küçük Asya, diğer tarafta Kafkasya ve Kuzey Karadeniz. Yani doğudan batıya uzanan yolun yüzyıllar boyunca üç farklı rotası, dolayısıyla,


Bölgeyi karakterize eden;

1. Kavşak noktalari

2. Köprüler

3. Terminal bölgeleri

vb dir


Ekonomi ise burada iki esas unsura dayanır;

1.Ticaret (al-sat, yap-sat)

2.Komisyon (emlak-arsa vb)

3.Ulaştırma

4.Taşımacılık


Üretim ekonomisi, emek yoğun ve maliyeti yüksek olduğu için teknoloji ithal etmek ve servis hizmetleri daha muteberdir.


Bütün bunların temelinde binlerce yılın şekillendirdiği göçlerin de çok önemli katkıda bulunduğu ilkesizlik ve pragmatizme dayalı kültürel ve sosyal yapı yatar. Sonuçta orta dünyada paraya sahip olmak sosyal statü kabul edilir. Ancak bu sosyal statü parasal bir putperestliğe neden olmuştur. Bilgi üreten değil getiren önemlidir.

Paranın sağladığı sözde statü ise,


1.Gösteriş

2.Şiddet


ile sürdürülmeye çalışılır. Kadın orta dünyada dişidir. Dişi olduğu için üreme ve erkeğin statü göstergesi olarak kabul edildiği için "sahip" olunmalıdır. Çocuksa erkek cinsiyetindeyse önemlidir ve evlattan sayılır.

Bu nedenledir ki orta dünya ortadadır ve ortadır, ne o dur ne budur, ne ondandır ne bundandır, mistik öyküleri sever geliştirir, ne duygusaldır ne de rasyonalisttir. Savaşlar ve çatışmalar maalesef "orta dünya"da bitmez. Büyük savaş çıkacaksa da orta dünya kökenli çıkar. Orta dünyada çıkacak karışıklıkların en çok etkileyeceği ülkeler AB ve ABD dir. Rusya ise geniş ve verimli nüfus yoğunluğu az topraklara sahip olduğu için bencilce orta dünyayı tehdit eder. Çin mi? bürokratik oligarşisi ve ideolojik kırılganlığıyla kendi kendini yiyen bir dev...Yaşıyoruz ve göreceğiz hep birlikte.



 

Comments


Akademi Dergi

AKADEMİ_DERGİ-removebg-preview.png

         4Life Akademi Dergi ırk, millet, din, inanç, fikir, cinsiyet ve yaşam tarzı ayrılığı gözetmeden; kültür, sanat ve bilim konularında hayata dair güzellikleri paylaşmayı ilke edinmiş bir platformdur. 

         İnsan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları, doğaya, bilime, inanca, düşünceye saygı unsurlarını barındırdığı bünyesinde; kalemşörleri ile bilgiyi; güncel haber, röportaj, görseller ve yazılar ile paylaşan bir haber kaynağıdır.

          İçerikleri kullanmak için lütfen emeğe saygı kavramında izin isteyiniz. 

         İçerikteki tüm yazı ve görsellerin hukuki sorumlulukları yazarlarına ve üreticilerine aittir. Tüm içerik üreticilerinden izin alınarak yayımlanmıştır.

         Gönül ve vefa borcumuz olan ablamız Sayın Seyhan LİVANELİ'yi sevgi ve rahmetle anıyoruz. Dergimizin başköşesi her daim onundur.                         

                                                                                                                                                                                                                      Saygılarımızla

İLETİŞİM: 4lifeakademidergi@gmail.com - +90 (552) 573 0 700 - +90 (216) 350 0 700

SPONSORLUK DESTEĞİ İÇİN IBAN: TR58 0011 1000 0000 0117 7771 55

İMTİYAZ HAKLARI SAHİBİ: 4Life PRODUCTIONS

GENEL YAYIN YÖNETMENİ: Koray SIPÇIKOĞLU

MÜZİK VE MAGAZİN DİREKTÖRÜ: Tunca TUTKUN

BELGESEL İÇERİK DANIŞMANI: Güngör MAKAR

HUKUKİ DANIŞMAN: Av. Resul ULUDAĞ

bottom of page